12. juni, 2018

Tøj er da noget vi bygger med

Vi indsamler, sorterer og genanvender mere og mere affald. Men tilbage på genbrugspladsen ligger vores tøj. I store mængder og i dårlig kvalitet. Hos AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group vil man nu bygge huse af det.

Af Sara Edske, Kommunikationskonsulent, Gate 21

10 tons tøj ender årligt på bøjle i AffaldPlus’ to genbrugsbutikker. Det er under to procent af de cirka 600 tons tøj, de samler ind på tværs af 20 genbrugspladser i de sydsjællandske kommuner. Resten bliver solgt og sendt ud i verden – fx til genbrug eller klude. AffaldPlus’ sidste løsning er at brænde det af og lave det til fjernvarme. Det sker med cirka 2-3 procent.

en hvorfor ikke bygge huse af tøjet, frem for at transportere det verden rundt eller brænde det af? Bag den idé står AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group, som har været forbi en lagerhal i Næstved for at kigge nærmere på strømpebukser, beskidte dyner og udtjent arbejdstøj.

AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group har sat hinanden stævne på en genbrugsplads i Næstved. Størstedelen af det tøj, der er for slidt til at komme i genbrugsbutikker, bliver solgt til udlandet. Men i stedet for at fragte det verden rundt kigger de tre virksomheder nu på, hvordan vi kan bruge det i byggematerialer.

Samme produkt – men nye materialer

Hvor andre ser containere med slidt tøj, hullede lagner og falmede gardiner, ser Ditte Lysgaard Vind og Morten Risom fra Lendager Group isoleringsmaterialer, akustiklofter eller støjisolerende gulve for sig. Hos Lendager Group er affald vigtige ressourcer, og de har specialiseret sig i cirkulær økonomi, upcycling af materialer og bæredygtighed. Deres mål er ikke at skabe nye produkter – men at skifte de materialer ud, vi bruger i dag. Produktion af traditionelle isolerings- og byggematerialer er voldsomt energikrævende, så hvorfor ikke se om vi kan udnytte det slidte tøj fra genbrugspladserne. På den måde minimerer vi affald og spilder ikke unødig energi og materialer på at producere nyt. Det kan der være god økonomi i.

Hvor stort er potentialet?

AffaldPlus, Rambøll og Lendager Group kigger nu nærmere på det tøj, der ikke egner sig til at komme på bøjle igen. Tøjet skal analyseres, for selv om vi har båret det på kroppen, så skal det testes for en lang række kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og mutagene stoffer, som man ikke skal spærre inde i gulve, vægge og lofter de næste 50 år. Kortlægning og analyser af tøjet skal vise, hvilke dele man med fordel kan udnytte, og hvor meget der er af det. Kort sagt: Hvor stort er potentialet.

AffaldPlus indsamler årligt cirka 600 tons tøj. 10 tons kommer i genbrugsbutikkerne. 15 tons bliver til fjernvarme og resten bliver solgt til udlandet, hvor det bliver genbrugt som klude eller andet.

Vi skal genbruge mere

Øget indsamling og genanvendelse af tekstilaffald er i fokus fra EU’s side. Derfor er der også forventning om at tekstiler får en central plads i den næste danske nationale affaldshandlingsplan. AffaldPlus dækker Slagelse, Næstved, Ringsted, Sorø, Faxe og Vordingborg Kommune. Borgerne her afleverer årligt 4,5 kg tøj per husstand i gennemsnit. Estimatet er, at cirka lige så store mængder tøj og tekstil lander i ”små brændbart,” der ryger direkte til fjernvarmeproduktionen. Hos AffaldPlus ser Henrik Wejdling samarbejdet som en mulig løsning til at genanvende mere tøj end i dag, og han er derfor også nysgerrig på hvordan AffaldPlus kan indsamle og sortere den her type affald bedst muligt.

Fra poloshirt til prototype

Med en sæk brugt tøj i hånden siger virksomhederne tak for i dag. Hver især går de hjem for at beregne, teste eller tage hul på at udvikle produktdesign og prototyper på nye byggematerialer.
Ambitionen er at teste de upcyclede produkter i faktiske byggerier. Hvilke konkrete produkter tøjet i containerne hos AffaldPlus skal blive til, vil fremtiden vise. Men står det til partnerskabet, så kan vi se frem til at bo lidt længere i vores tøj i fremtiden.

Fremtidens intelligente energi- og ressourcesystem

De tre virksomheder er alle en del af FUTURE, et stort EU-finansieret projekt til 50 millioner kroner. Her kigger 20 virksomheder, universiteter, kommuner og regioner nærmere på, hvordan man skaber fremtidens intelligente energi- og ressourcesystemer. Som samarbejdspartnere kan Rambøll, Lendager Group og AffaldPlus udnytte hinandens styrker, og det giver dem adgang til teknisk viden, innovation, testfaciliteter. EU-midlerne giver på den måde et løft til virksomhedernes egne udviklingsaktiviteter.

Flere artikler

Svanemærket og EU-Blomsten fremmer cirkulær økonomi

Svanemærket og EU-Blomsten fremmer cirkulær økonomi

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Miljømærkning Danmark Svanemærket og EU-Blomsten fremmer cirkulær økonomi Svanemærket og EU-Blomsten kan fremme cirkulær økonomi – og dermed styrke virksomheders konkurrenceevne og deres ressourceeffektivitet. De giver samtidig...

Movia baner vejen for grøn busdrift på hele Sjælland

Movia baner vejen for grøn busdrift på hele Sjælland

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Movia Movia baner vejen for grøn busdrift på hele Sjælland Tag ikke fejl. Et miljørigtigt køretøj kan sagtens være 18 meter langt og gult. Kommuner og regioner planlægger nemlig over tid at skifte de mange dieselbusser...

Danmark nærmer sig det ­ fossilfri samfund i sneglefart

Danmark nærmer sig det ­ fossilfri samfund i sneglefart

Bæredygtighed Sponseret indhold af: E.ON Danmark nærmer sig det ­fossilfri samfund i sneglefart Der er behov for, at politikerne øger indsatsen betydeligt, hvis Danmark skal nå EU’s klimamål for 2030. ­Udfordringen er størst inden for transportområdet,...

Det’ dansk – det’ ­eksklusivt

Det’ dansk – det’ ­eksklusivt

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Danske Tegl Det’ dansk - det’ ­eksklusivt Der er gang i den på landets 14 teglværker. Murstenene er dårligt ude af ovnene, før de er på vej i alle verdens ­retninger mod spændende projekter. Kronik: Gitte Krusholm...

Der er penge i bæredygtigt byggeri

Der er penge i bæredygtigt byggeri

Bæredygtighed Sponseret indhold af: EKJ Rådgivende Ingeniører Der er penge i bæredygtigt byggeri Der er flere faktorer, der gør det økonomisk fordelagtigt at opføre bæredygtige bygninger, fremhæver den rådgivende ingeniørvirksomhed EKJ, som rådgiver...

Grøn omstilling er motor for et mylder af bæredygtige projekter

Grøn omstilling er motor for et mylder af bæredygtige projekter

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Sønderborg Kommune Grøn omstilling er motor for et mylder af bæredygtige projekter Det ambitiøse Project Zero, der skal skabe vækst og arbejdspladser i Sønderborg på baggrund af omstillingen til et CO2-neutralt samfund i...

Sønderborg gør ­verdensmålene konkrete

Sønderborg gør ­verdensmålene konkrete

Bæredygtighed Sponseret indhold af: Sønderborg Kommune Sønderborg gør ­verdensmålene konkrete FN’s 17 verdensmål bliver i disse år omsat til sønderjysk praksis for bæredygtighed, medborgerskab og livslang læring i Sønderborg, der har lagt sig ambitiøst i...